Forum Garnizon Gdańsk Strona Główna Garnizon Gdańsk
Garnison Danzig
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Linki do ksiag kucharskich
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Garnizon Gdańsk Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Alex Masłowski
Gość






PostWysłany: Pią 1:41, 09 Mar 2012    Temat postu:

Königsberger Klops jadłem ostatnio w Hamburgu. Mogę zapytać o przepis. Ale koszerny to on na pewno nie jest Smile
Powrót do góry
Bartłomiej
Garnizon Gdańsk



Dołączył: 25 Wrz 2011
Posty: 310
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Rumia/Gdynia
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 11:06, 09 Mar 2012    Temat postu:

Martin napisał:
Już widzę Bartka z sojowym klopsem królewieckim na widelcu Very Happy


Już widzę jak się z chęcią na tego klopsa załapujesz ;P
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Alex Masłowski
Gość






PostWysłany: Pią 12:21, 09 Mar 2012    Temat postu:

Popierajmy wegetarianizm - więcej mięsa dla nas zostaje Smile
Powrót do góry
Alexandrine
Garnizon Gdańsk



Dołączył: 03 Sty 2012
Posty: 1044
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 15:58, 11 Lip 2012    Temat postu:

Co kazda gospodyni wiedziec powinna:

[link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Martin
Gość






PostWysłany: Nie 12:13, 15 Lip 2012    Temat postu:

Fantastyczne! Duszone gołębie, zupa z gołębi i gołębie w galarecie mnie kupiły Very Happy

Ostatnio zmieniony przez Martin dnia Nie 12:14, 15 Lip 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Alexandrine
Garnizon Gdańsk



Dołączył: 03 Sty 2012
Posty: 1044
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 14:12, 25 Lip 2012    Temat postu:

Moze jakis przepis na garum?

[link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Martin
Gość






PostWysłany: Sob 11:52, 28 Lip 2012    Temat postu:

O nie, tylko nie to Wink
Powrót do góry
Alexandrine
Garnizon Gdańsk



Dołączył: 03 Sty 2012
Posty: 1044
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 16:02, 18 Lis 2012    Temat postu:

W grudniu ukazuja sie kolejny tom z serii Monumenta Poloniae Culinaria:

[link widoczny dla zalogowanych]

I moja relacja z degustacji i promocji:

[link widoczny dla zalogowanych]

Smacznego.


Ostatnio zmieniony przez Alexandrine dnia Wto 16:11, 04 Gru 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Alexandrine
Garnizon Gdańsk



Dołączył: 03 Sty 2012
Posty: 1044
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 18:16, 06 Gru 2012    Temat postu:

Niektorzy wladcy byli bardzo madrymi ludzmi:

Jan Sobieski o świeżych jajkach:
"kupić kazać kilka kokoszy, które oddać do której gospodyni, to będą jajca zawsze świeże, nie kłopocąc się o nie co dzień i nie biegając dla nich co dzień po świecie"


a reszta i zrodlo tu:

[link widoczny dla zalogowanych]

A dzisiejsi to sobie ambaras uczynili, ze biegaja po swiecie i szukaja jajca co by naturalne bylo.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Alexandrine
Garnizon Gdańsk



Dołączył: 03 Sty 2012
Posty: 1044
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 23:16, 04 Sty 2013    Temat postu:

Nastal nam teraz Karnawal, ktory w dzisiejszych czasach jest tylko li wspomnieniem o nim. A co sie dzialo w czasie szalu karnawalowego u naszych sasiadow?

[link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Alexandrine
Garnizon Gdańsk



Dołączył: 03 Sty 2012
Posty: 1044
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 13:51, 17 Lut 2013    Temat postu:

Co powinno byc u kazdej poczciwiny z XVIII wieku:

Historia od kuchni, a raczej w kuchni. Z XVIII wieku, fragment opisu wyposażenia kuchni szlachcica z Wielkopolski:
"Toporów do zarębywania mięsa dwa
Moździerz z tłuczkiem jeden
Deków blaszanych miedzianych dziewięć
Blach białych siedem
Rożen wielki jeden
Item rożni dwa wielki
Item mniejszy trzeci jeszcze mniejszy czwarty mały
Tarka blaszana
Kółko od ciasta francuskiego
Szpikulec żelazny
Korzenica drewniana mała
Korzenica blaszana
Miedziak jeden
Fajerka miedziana jedna
Dynarek jeden
Żelazo od androtów
Wałków od ciasta dwa
Puszka od ciasta jedna
Sagan
Wanienek od wody miedzianych dwie
Flasza miedziana jedna
Konew miedziana od piwa jedna
Kociołek od herbaty"

[link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Bepik
Garnizon Gdańsk



Dołączył: 29 Paź 2011
Posty: 1001
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdańsk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 16:50, 17 Lut 2013    Temat postu:

Ojej Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Alexandrine
Garnizon Gdańsk



Dołączył: 03 Sty 2012
Posty: 1044
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 18:44, 25 Lut 2013    Temat postu:

Stanisław Prażmowski – tajemnica norymberskiej książki kucharskiej

Silva Rerum
Marta Sikorska

Zanim jeszcze Stanisław Czerniecki złożył do druku pierwszą polską książkę kucharską Compendium Ferculorum, a był to rok 1682, na niemieckim rynku wydawniczym dostępna była już książka, której autorem był Stanislaus Prasmofsky. Jego książka kucharska Neu verfertigtes vollständiges Kochbuch została opublikowana w 1671 roku, w drukarni Johanna Philippa Miltenbergera, w Norymberdze. Jest to obszerne dzieło, obejmujące około tysiąca przepisów kulinarnych na dania obfite i skromne, przygotowywane na różne okazje, takie jak wesela, chrzciny czy gościny, podawane dla osób zdrowych i chorych, przyrządzane zwyczajnie lub na „obcy” sposób. Receptury zostały zebrane nie przez byle kogo – autor tytułuje się bowiem mianem osobistego książęcego kucharza (niem. Mund-Koch). Książka kucharska została opatrzona szerokim erudycyjnym wstępem, w którym Prasmofsky przywołuje liczne biblijne i antyczne historie związane z jedzeniem. Obok przypowieści o rozmnożeniu chleba autor podaje ciekawą opowieść o zakładzie między Kleopatrą i Markiem Antoniuszem, dotyczącym zorganizowania najdroższego bankietu w dziejach antycznego świata. Otóż sprytna Kleopatra chcąc uśpić czujność Marka Antoniusza zorganizowała dosyć skromny bankiet, lecz gdy uczta zbliżała się ku końcowi, a jej rywal czuł już słodki smak zwycięstwa, królowa sięgnęła po kielich z octem, do którego wrzuciła ogromną perłą, stanowiącą element jej drogocennej biżuterii. Kiedy tylko perła rozpuściła się w occie, Kleopatra wypiła ją, wygrywając tym samym zakład! Historię tą podaje Pliniusz Starszy, na którego nie raz powołuje się Stanislaus Prasmofsky.

Książka kuchmistrza Prasmofskiego ma nietypową kompozycję, jej treść zorganizowana jest bowiem alfabetycznie, przypominając tym samym bardziej podręcznik lub encyklopedię, niż tradycyjną książkę kucharską. Autor polecał jej lekturę tym, którzy są zainteresowani sztuką kulinarną, aby traktowali jego dzieło jako kulinarny drogowskaz, poszukując w tekście nieznanych im dotąd przepisów, którymi będą mogli zachwycać swoich Panów.

Wśród licznych przepisów zgromadzonych w tej norymberskiej książce polskiego czytelnika z pewnością zainteresują te określone jako „polskie”. Jest to łącznie osiem receptur na szczupaki, kapłony i gęsi w polskim sosie. (Patrz: artykuł Polskie smaki Stanisława Prażmowskiego).

Książka Prasmofskiego była dosyć popularna w swoim czasie, doczekała się trzech edycji w latach 1671, 1685 i 1692. Na jej kartach zaprezentowana jest głównie kuchnia szlachecka, wzorowana na wcześniejszych niemieckich i francuskich tekstach kulinarnych, jednak dopiero dokładniejsze zbadanie źródła pozwoli nam odpowiedzieć na pytanie o tożsamość tej książki kucharskiej i o to w jaki sposób autor odcisnął w niej swoje piętno, a w jakiej mierze posiłkował się przepisami pochodzącymi z innych książek kucharskich. Stanislaus Prasmofsky (czy raczej Stanisław Prażmowski?) stanowi dla badaczy dziejów kuchni zagadkę, którą będziemy starali się rozwiązać, aby dowiedzieć się kim jest autor, jak potoczyły się jego losy i jaki wpływ jego dzieło miało na niemiecką i polską sztukę kulinarną.

ww.wilanow-palac.pl/stanislaw_prazmowski_tajemnica_norymberskiej_ksiazki_kucharskiej.html
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Garnizon Gdańsk Strona Główna -> Kuchnia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Strona 3 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin