Forum Garnizon Gdańsk Strona Główna Garnizon Gdańsk
Garnison Danzig
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Linki do ksiag kucharskich
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Garnizon Gdańsk Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bepik
Garnizon Gdańsk



Dołączył: 29 Paź 2011
Posty: 1001
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdańsk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 19:45, 15 Lut 2012    Temat postu:

No dobrze wszystko ładnie pięknie tylko te ogony :-)Dobrze że ja cywilem będę bo czegoś takiego to bym nie zjadła chyba Smile

Ostatnio zmieniony przez Bepik dnia Śro 19:46, 15 Lut 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hahn
Secondelieutenant



Dołączył: 01 Lut 2009
Posty: 281
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Neumark

PostWysłany: Śro 20:50, 15 Lut 2012    Temat postu:

[link widoczny dla zalogowanych]

Dobry ogon nie jest wcale zły !
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Alexandrine
Garnizon Gdańsk



Dołączył: 03 Sty 2012
Posty: 1044
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 22:27, 15 Lut 2012    Temat postu:

Ogony sa zdrowe, daje sie je chorym ludziom ktorzy maja problemy z koscmi, za to nie przepadam za kapusta, to musi chyba wydzielac "bigosowy smrodzik".
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hahn
Secondelieutenant



Dołączył: 01 Lut 2009
Posty: 281
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Neumark

PostWysłany: Czw 0:46, 16 Lut 2012    Temat postu:

Kapusta jest dobra i zdrowa bo jest dobra i zdrowa.

Sami co roku przygotowujemy wielką glinianą beczułkę kiszonej. Warunek - nie może stać w beczułce przez Wszystkich Świętych bo będzie trupem śmierdziała ! Trzeba przełożyć przed, bądź zakisić po.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Bepik
Garnizon Gdańsk



Dołączył: 29 Paź 2011
Posty: 1001
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdańsk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 19:35, 16 Lut 2012    Temat postu:

Oj wiecie co ja mam w piwnicy dobry sprzęt do szatkowania kapusty wielką drewnianą szatkownicę tylko trzeba naostrzyć ostrza:-)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hahn
Secondelieutenant



Dołączył: 01 Lut 2009
Posty: 281
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Neumark

PostWysłany: Czw 20:20, 16 Lut 2012    Temat postu:

No no... fajnie ! Tak naprawdę, takie zwyczaje jak kiszenie kapusty czy darcie pierza, kiedyś cementowały rodziny bądź nawet małe społeczności. Teraz zastępuje to facebook i - może kogoś to urazi, lecz nie dbam o to - klikanie "I like it", bądź natrętne monity w poczcie: Twoi znajomi czekają .. na coś tam.
Mój Michał bardzo się zdziwił kiedyś, gdy zorientował się, że spośród dzieciaków z klasy, tylko on wie jak się kisi kapustę. Inni idą do sklepu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Martin
Gość






PostWysłany: Pią 2:33, 17 Lut 2012    Temat postu:

Jeśli mnie pamięć nie myli, Feldwebel opowiadał kiedyś, jak jego córa zaszokowała całą klasę, gdy na pytanie: "do czego może służyć słoma" odpowiedziała "Do wypełniania sienników." Poza Karolką i panią nauczycielką nikt nie miał nawet pojęcia czym jest siennik, więc to bardzo typowe Smile
Powrót do góry
Hagedorn
Garnizon Gdańsk



Dołączył: 09 Lut 2009
Posty: 75
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Westpreussen
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 10:33, 17 Lut 2012    Temat postu:

Martin napisał:
Poza Karolką i panią nauczycielką nikt nie miał nawet pojęcia czym jest siennik, więc to bardzo typowe

przy czym za panią nauczycielkę też nie dałbym sobie ręki uciąć! Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Alexandrine
Garnizon Gdańsk



Dołączył: 03 Sty 2012
Posty: 1044
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 14:33, 08 Mar 2012    Temat postu:

W aktualnej "Kuchni" jest ponoc raport o dawnej kuchni Prus Wschodnich i jakis klopsach krolewieckich.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Alex Masłowski
Gość






PostWysłany: Czw 21:35, 08 Mar 2012    Temat postu:

Jak to "jakis"??? Königsberger Klops to podstawa! Smile
Powrót do góry
Alexandrine
Garnizon Gdańsk



Dołączył: 03 Sty 2012
Posty: 1044
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 22:16, 08 Mar 2012    Temat postu:

Embarassed
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Feldfebel
Administrator



Dołączył: 02 Sty 2009
Posty: 2728
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Westpreussen
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 22:18, 08 Mar 2012    Temat postu:

Hm-a masz przepis na owego klopsa Alex? Wink Zapewne nie koszerny ? Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Feldfebel
Administrator



Dołączył: 02 Sty 2009
Posty: 2728
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Westpreussen
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 22:28, 08 Mar 2012    Temat postu:

[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Bartłomiej
Garnizon Gdańsk



Dołączył: 25 Wrz 2011
Posty: 310
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Rumia/Gdynia
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 22:29, 08 Mar 2012    Temat postu:

Feldfebel napisał:
Hm-a masz przepis na owego klopsa Alex? Wink Zapewne nie koszerny ? Smile


Nie ważne ze nie koszerny, ważne ze historyczny. Zawsze mozna zastąpić składniki koszernymi Wink

Dajcie ten przepis .
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Martin
Gość






PostWysłany: Pią 0:39, 09 Mar 2012    Temat postu:

Już widzę Bartka z sojowym klopsem królewieckim na widelcu Very Happy
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Garnizon Gdańsk Strona Główna -> Kuchnia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin